I Konkurs kulinarny Heritage Hotels Poland

W dniach 20-21 marca 2016, w trakcie III Zjazdu Heritage Hotels Poland, w Hotelu Bristol Busko ART & Medical SPA odbył się I Konkurs Kulinarny, w którym wzięli udział Szefowie kuchni hoteli Grupy Heritage. Kulinarne kreacje, przygotowane na zadany temat, oceniało Jury Fundatorów i Jury profesjonalistów. Konkurs składał się z 2 części:

  •  „Polskie Tapas” - konkursu zakąsek do polskich wódek który sponsorował właściciel marki „Wódka Sieraków”. W tej części konkursu:
    • każdy szef kuchni otrzymał od sponsora konkursu 4 rodzaje wódek: wódkę białą superior, wódkę z beczki, wódkę pieprzową, wódkę z czarnego bzu,
    • do każdej z tych wódek szef miał za zadanie przygotować 1 zakąskę,
    • do zrobienia zakąski szef mógł używać surowców, naturalnie występujących w Polsce, najlepiej w swoim regionie.
  •  „Polska rybami stoi” – konkursu dań z ryb słodkowodnych. Ta cześć konkursu obejmowała:
    • 3 kategorie: przystawka zimna, przystawka ciepła i danie główne
    • każdy szef maił za zadanie przygotować 1 konkursowe danie główne i jedną przystawkę: do wyboru zimną lub ciepłą
    • Surowce – ryby – każdy szef musiał znaleźć i zakupić indywidualnie. Rodzaj ryb, ich wielkość, gatunek, jakość leżał w gestii szefa – stanowiło to ważne kryterium oceny prac. Szefowie byli poproszeni o podanie miejsca zakupu oraz wyjaśnienie w jaki sposób i dlaczego wybrali tego dostawcę

Wyniki I Konkursu Kulinarnego Heritage Hotels Poland

„Polska rybami stoi” - konkurs dań z ryb słodkowodnych
1 miejsce - Damian Szymański, Hotel Zamek Lubliniec
2 miejsce - Marcin Ferfecki, Hotel Dwór Prezydencki
3 miejsce - Mariusz Kotkowski, Hotel Bristol Busko ART & Medical SPA

                 

foto: Daniel Rędzisz

„Polskie tapas” – przekąski do Wódki Dwór Sieraków
1 miejsce – Janusz Fic, Hotel Dwór Sieraków
2 miejsce – Jacek Kulik, Hotel Dwór Kombornia
3 miejsce - Mariusz Kotkowski, Hotel Bristol Busko ART & Medical SPA

       

foto: Daniel Rędzisz

Dodatkowe wyróżnienia zostały przyznane za:

  • Najlepsze połączenie zakąsek i wódki - Janusz Fic, Hotel Dwór Sieraków
  • Najlepszą przekąskę do wódki Dwór Sieraków Superior - Mariusz Kotkowski, Hotel Bristol Busko ART & Medical SPA
  • Najlepszą przekąskę do wódki Dwór Sieraków z pieprzem - Mariusz Kotkowski, Hotel Bristol Busko ART & Medical SPA
  • Najlepszą przekąskę do wódki Dwór Sieraków z beczki - Agnieszka Kukin Hotel Villa Elise
  • Najlepszą przekąskę do wódki Dwór Sieraków z czarnego bzu - Janusz Fic, Hotel Dwór Sieraków
  • Nagroda dodatkowa – Najlepsze połączenie zakąski i wódki Dwór Sieraków z pieprzem - Damian Szymański, Hotel Zamek Lubliniec

W konkursie oceniali:

  • Jury profesjonalne: Magdalena Domańska-Smoleń, Mieczysław Kucharski, Marcin Cieślik, Szymon Kohut.
  • Jury Heritage Hotels Poland: Tomasz Tworek, Wojciech Tworek, Marzanna Skotniczna, Jakub Skotniczny, Ryszard Skotniczny, Dominik Marszałek, Paweł Gąsiorek, Jerzy Donimirski, Piotr Jarzabek, Witold Kisała, Daniela Stier, Sławomir Madej, Olaf Makiewicz (P), Jarosław Chołodecki(N), Joanna Czmuda, Zbigniew Czmuda, Agnieszka Cybulska, Jarosław Cybulski, Piotr Kawicki, Agnieszka Kawicka, Magdalena Gorostiza

Nagrody w konkursie „Polskie Tapas” ufundowane zostały przez właściciela marki Wódka Dwór Sieraków :

  • Nagroda główna – najlepsza zakąska – nagroda pieniężna 500 zł
  • Nagrody dodatkowe dla zwycięzców w czterech kategoriach – nagrody rzeczowe – zestawy wódek

Nagrody w konkursie „Polska rybami stoi” ufundowane zostały przez Heritage Hotels Poland:

  • Nagroda główna – 6 dniowy pobyt wakacyjny dla szefa kuchni wraz z rodziną w dowolnie wybranym hotelu Heritage Hotels
  • Nagrody w 2 kategoriach (przystawka zimna, przystawka ciepła) – pobyt weekendowy (2 noce) w dowolnie wybranym hotelu Heritage Hotels dla szefa kuchni wraz z rodziną.

Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom zmagań!

Heritage Hotels Polska