Kalendarium

Obiekty należące do Heritage Hotels Poland wyróżnione w przewodniku Gault&Millau

Znaleźć się w żółtym przewodniku kulinarnym Gault&Millau to marzenie każdego szefa kuchni i właściciela restauracji. 27 listopada 2016 roku odbyła się jego kolejna premiera. Wśród wyróżnionych miejsc znalazły się restauracje należące do programu Heritage Hotels Poland, które łącznie uzyskały aż osiem czapek. Obiekty należące do fundacji mieszczą się w zabytkowych obiektach w całej Polsce i łączą tradycję z nowoczesnością.

Polska gastronomia od tygodni czekała w napięciu na kolejną premierę Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Która restauracja otrzyma najlepszą punktację od inspektorów, który hotel rekomendację? Czy ktoś straci swój czapkowy dorobek? Wszystko stało się jasne 27 listopada, kiedy na zakończenie premierowej Gali na deser podano... egzemplarze przewodnika.


Sukces odniosły hotele należące do programu Heritage Hotels Poland. W gronie wyróżnionych czapkami (odpowiednik michelinowskich gwiazdek) restauracji hotelowych znalazły się z dorobkiem dwóch czapek Dwór Sieraków (po raz trzeci w zestawieniu), Pałac Mierzęcin (zyskał drugą czapkę), Dwór Kombornia (uzyskał pierwszą czapkę), Pałac Tłokinia, Hotel Alter oraz debiutujący w Przewodniku Zamek Lubliniec. Rekomendacje inspektorów zyskały także hotele: Chopin Boutique B&B, Olandia, Pałac Bugaj i Villa Elise. Również 10 hoteli należących do Heritage Hotels Poland docenili inspektorzy Gault&Millau Polska, a ich opisy znalazły się w tym prestiżowym przewodniku po polskich restauracjach i hotelach.


Janusz Fic, szef kuchni w restauracji w Dworze Sieraków, otrzymał po raz kolejny nominację na Szefa Roku kuchni tradycyjnej. Jako jeden z pięciu kucharzy miał okazję zaprezentować swoje umiejętności podczas Gali i przygotować kolację dla ponad 500 gości. Warto dodać, że Dwór Sieraków otrzymał najwyższe noty (ze wszystkich 460 ocenianych restauracji) w kategorii jakości karty win, piw i alkoholi regionalnych.


Gault&Millau to najważniejszy w Polsce i drugi na świecie (zaraz po Michelin) przewodnik gastronomiczny. Jego nazwa pochodzi od nazwisk dwóch autorów założycieli, paryskich krytyków kulinarnych Gaulta i Millau. Inicjatorów pociągały kulinarne nowości, nietypowe smaki i połączenia, kreatywność i inwencja kucharzy. W Polsce Żółty Przewodnik Gault&Millau ukazuje się po raz trzeci i ma opinię najbardziej wiarygodnego źródła informacji o restauracjach i hotelach.