Inny wymiar wypoczynku…
Villa Elise
57-550 Stronie Śląskie
woj.: dolnośląskie
O hotelu
Villa Elise Park Pension zbudowana została w latach 1900-1902 przez założycieli pobliskiej huty szkła kryształowego – rodzinę Loskych. Nazwa rezydencji, nie zmieniana od ponad stu lat, pochodzi od imienia synowej Franza Losky – Elisy.
Pomimo zniszczeń spowodowanych upływem czasu, w willi zachowało się wiele oryginalnych elementów tworzących niepowtarzalny nastrój epoki secesji. W apartamentach oraz hallu znajdują się funkcjonujące do dziś, stare piece kaflowe w przepięknych pastelowych kolorach, wykonane z niezwykłym kunsztem i artyzmem. Główny hall zdobią zabytkowe drewniane schody, wzdłuż których zachwyca oryginalnie zachowany duży witraż z fantazyjnym motywem żab i liści nenufarów. Stylową restaurację od drink baru oddzielają doskonale zachowane, ciężkie zabytkowe drzwi przesuwne ze szkła kryształowego.
Restauracja „Kaczka i Wino” należąca do wąskiego grona restauracji z rekomendacją Slow Food Polska, serwuje dania oparte na naturalnych produktach pochodzących od lokalnych producentów.
Do dyspozycji naszych Gości oddajemy również klimatyczną Strefę Relaksu, w ramach której funkcjonuje klasyczna sauna fińska w nowoczesnym wydaniu oraz nastrojowy chillout room.
W Gabinecie Masażu natomiast nasi Goście mogą oddać się w ręce wykwalifikowanego masażysty i rehabilitanta, wybierając jeden z zabiegów ajurwedyjskich.
Spragnieni ciszy znajdą ją we wspaniałym założeniu parkowym otaczającym willę. W zaczarowanym ogrodzie Villi Elise rozkoszować się można śpiewem ptaków, ciszą lub zwyczajnie napawać widokiem
otaczających gór.Z tarasu słonecznego rozpościera się widok na Czarną Górę, Śnieżnik i Krzyżnik. Można też poopalać się na leżakach lub pobujać w obłokach na hamaku w lesie. Jest tu również specjalne miejsce na ognisko oraz Chata Grillowa, idealna na biesiady grillowe, imprezy taneczne czy projekcje filmów.
Restauracja
Restauracja „Kaczka i Wino” to wyjątkowa kuchnia na mapie Ziemi Kłodzkiej. Kuchnia oparta na naturalnych produktach pochodzących od lokalnych producentów. Szefowa kuchni dzięki swojej wiedzy i wieloletniemu doświadczeniu, umiejętnie łączy tradycyjne smaki Dolnego Śląska z elementami kuchni międzynarodowej.
Motywem przewodnim menu restauracji są dwie nasze pasje: kaczka i wino.
Kaczkę zagrodową pozyskujemy od lokalnego hodowcy. Na bazie jej mięsa stworzyliśmy Kacze Specjały.
Specjalnie wyselekcjonowana karta win również zaspokoi niejedno podniebienie. Na życzenie Gości przygotowujemy dania wegetariańskie i wegańskie. W lecie prowadzimy bogaty zielnik. Jesienią przygotowujemy własne przetwory.
Kolejną specjalnością jest wypiekany na miejscu chleb na zakwasie, który dzięki swojej unikalnej recepturze zyskał znak Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.
W 2015 roku nasza restauracja otrzymała rekomendację Slow Food Polska.
Specjalizujemy się w organizacji eleganckich uroczystości rodzinnych oraz imprezach biznesowych.