Wydarzenia

Festiwal Dań z Nowalijek w Hotelach Grupy Heritage

 

 ...Polacy nie gęsi, swoją kuchnię mają... – parafrazując słynne zadanie swojego znamienitego przodka, o wyjątkowości polskiej tradycji kulinarnej przekonuje Mikołaj Rey i zaprasza na Festiwal „Nowalijki” organizowany w maju w Hotelach Grupy Heritage Poland. 
Weź udział w Festiwalu i dowiedz się dlaczego warto jeść wiosenne warzywa i dlaczego w Hotelach Historycznych smakują niepowtarzalnie! Nowalijki idealnie wpisują się w aktualny trend zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia. Tym samym coraz częściej z sukcesem goszczą w tradycyjnym polskim menu. Wiosną smakują najlepiej! Rzodkiewka, sałata, młoda marchew, ogórek, szczypiorek, młoda kapusta, kalarepka, kalafior, botwinka - tegoroczne nowalijki powoli lecz zdecydowanie pojawiają się na polskich stołach. Mogą występować jako przystawki, dodatek do dań głównych, również z powodzeniem odnajdują się w roli głównego kulinarnego bohatera. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza wiosną, kiedy możemy cieszyć się ich świeżością i naturalnością.

Bogactwo witamin, walory smakowe i wartości odżywcze to jedne z wielu korzyści, dla których warto po nie sięgać. Wszystkich tych, którzy poszukują inspiracji do tworzenia zdrowych, smacznych i ładnych dań z nowalijek i chcą zasmakować ich w oryginalnych połączeniach, zapraszamy w maju do Hoteli Grupy Heritage.
Każdy obiekt w ramach Festiwalu przygotuje autorską wkładkę z daniami z nowalijek do stałego menu, wszystkie potrawy będą mogli Państwo kosztować przez cały maj. Każdy z obiektów zaprasza Państwa na tematyczny event związany z nowalijkami.

 

Sprawdź, którego menu chciałbyś posmakować i odwiedź wybrany hotel!
Serdecznie zapraszamy!


Hotel

Menu na Festiwal Dań z Nowalijek - maj 2016

Event

Dwór Kombornia

woj. podkarpackie

  • Przystawka

    Ravioli z pokrzywą i kozim serem, szczawiem i czosnkiem niedźwiedzim– 19 PLN
    Ravioli with nettle, goat cheese, sorrel and wild garlic

  • Sałatka
    Sałatka z grilowanym tuńczykiem, mini szparagami i mikro ziołami
    - 25 PLN
    Salad with grilled tuna, baby asparaguss and micro herbs

  • Danie Główne
    Filet z kaczki z młodą kapustą, karmelizowaną botwinką, pieczoną młodą marchewką i sosem z polnych kwiatów - 59 PLN
    Fillet of duck with young cabbage, caramelized beetroot, roasted baby carrot with field flowers sauce

Weekend z Nowalijkami
20-22 maja

Zamek Lubliniec

woj. śląskie

  • Przystawka

    Duet szparagów z jajkiem poche, olejem lnianym , szczawiem  i mikro ziołami wzbogaconymi popiołem polnych traw – 25 PLN

  • Zupa
    Chłodnik na botwince i ogórku gruntowym wzbogacony pokrzywą i przepiórczym jajkiem – 12 PLN

  • Danie Główne
    Dorsz aromatyzowany kokosem i chilli podany na chrupiących szparagach i młodych ziemniakach z masłem koperkowym – 49 PLN

  • Deser
    Ciasto drożdżowe z rabarbarem i sezonowymi owocami – 12 PLN

Weekend z Nowalijkami
28-29 maja

Zamek Lubliniec

woj. śląskie

  • Pięciodaniowe nowalijkowe menu degustacyjne połączone z degustacją  piwa Grimbergen – 125 PLN/os.

Event
28-29 maja

Villa Elise

woj.dolnośląskie

  • Przystawka
    Tatar z marynowanego śledzia z kiszonymi szparagami, jabłkiem, kwaśną śmietaną i pesto z czosnku niedźwiedziego…

    Placuszki z koziego sera z pokrzywą i wędzonym pstrągiem…

  • Zupa
    Delikatny krem z kalarepy z chipsami z kalafiora…

  • Danie Główne
    Spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego i zielonymi szparagami…

    Filet z pstrąga łososiowego z kaszą jaglaną z botwinką, purre z kalafiora i duszoną rzodkiewką…
  • Deser
    Crumble z rabarbaru z kokosową kruszonką i lodami waniliowymi…
 

Dwór Sieraków

woj. małopolskie

  • Przystawka
    Szparagi z grilla  z rostbefem marynowanym w soli wielickiej

  • Zupa
    Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce i puree ziemniaczanym

  • Danie Główne
    Nowalijki z grilla na placku gryczanym zapiekane z serem dojrzewającym i miodem z kurdybankiem

 

Pałac Żaków

woj. mazowieckie

  • Przystawka
    Sałatka z boćwiny z serem pleśniowymi i chrustem z grillowanego bekonu, zwieńczona sosem balsamico

  • Zupa
    Chłodnik Litewski ze świeżymi, wiosennymi warzywami

  • Danie Główne
    Sznycel schabowy podany z aromatyczną zasmażaną młodą kapustą oraz ziemniakami z koperkiem

  • Deser
    Pachnące truskawki podane z bitą śmietaną
11-25.05.2016r.

Dwór Kaliszki

woj. warmińsko-mazurskie

  • Przystawka
    Zielone sałaty z liśćmi botwinki z truskawkami i soczystą rzodkiewką
    skropione sosem przyprawionym świeżą  miętą

    Sałatka wiosenna z rabarbarem i aromatycznym dresingiem rabarbarowym

  • Zupa
    Zupa z młodych pokrzyw

    Dworski chłodnik na maślance z młodą botwinką, szczypiorkiem i koperkiem

  • Danie Główne
    Szparagi na maśle ziołowym z dresingiem cytrynowym

    Młoda kapusta z koperkiem i ziemniaczkami

    Łosoś na rzodkwi i zielonych szparagach
  • Deser
    Sorbet truskawkowy

    Tarta rabarbarowa

Kolacja z nowalijkowym
menu degustacyjnym
w dniu
21 maja 2016

Olandia

woj. wielkopolskie

  • Przystawka
    Pieczone młode buraki z  kozim serem, borówkami, marynowaną rzodkiewką, dressinggiem miodowym, chipsami z boczku
    i ziołami -28 PLN

  • Zupa
    Botwina na wędzonej gęsi Bolomińskiej z jajkiem gotowanym w
    62 º C - 18PLN

  • Danie Główne
    Udo z koguta sous vide podane z młodymi ziemniakami, marchewką, puree ziołowym i sosem estragonowym - 49 PLN

  • Deser
    Tarta z rabarbarem z lodami cynamonowymi, syropem z mniszka i marynowanym rabarbarem - 21 PLN
18-31.05.2016r.

 

 

Partnerem Festiwalu jest