Miejsce romantycznych spotkań pośród łąk i lasów Wielkopolski.

Pałac Podonowskich w Bugaju

Pałac Podonowskich w Bugaju

rej. zab. 455/A z 16.07.1988r.
Bugaj 7
63-440 Raszków
woj.: wielkopolskie
tel.: (+48) 62 734 50 14, 796 470 242
biuro@palacbugaj.pl
www.palacbugaj.pl

O hotelu

Pałac w stylu klasycznym z 1925 roku został dobudowany do dworu w 1780 roku.
Obiekt miał być pierwotnie projektem pałacu letniego wykonanego dla gen. Augustyna Gorzeńskiego. Zrealizowany został jednak ponad 100 lat później przez Józefa Czarneckiego dla syna Zygmunta. Autor projektu jest nieznany. Jednak  architektura pałacu w stylu klasycyzmu palladiańskiego wskazuje na Stanisława Zawadzkiego lub kogoś z jego kręgu. Autor takich obiektów jak Pałac w Dobrzycy, Pałac w Śmiełowie czy Pałac w Lubostroniu czerpał z najlepszych wzorców architektury Włoskiej.

W odrestaurowanych wnętrzach, z poszanowaniem pierwotnego układu, został zaprojektowany hotel z restauracją. Centralnym i jednocześnie głównym pomieszczeniem pałacu jest klasyczna, wysoka na dwa piętra sala balowa ozdobiona sztukaterią. Podłoga dębowa w kształcie róży wiatrów jest dopełnieniem klasycznych wzorców. Poza tym na parterze znajdują się dwie sale o pow. około 50 m2. Jedna od zachodu połączona jest z oranżerią, a druga od wschodu z kredensem. Sala restauracyjna zachodnia ozdobiona jest stropem drewnianym, kasetonowym z polichromią herbową. Jest to unikalna forma przekazu historii dwóch rodów polskiej arystokracji. W 46 polach kasetonów  znajdują się herby rodzinne od strony hrabiego Zygmunta Czarneckiego oraz jego żony Izabeli z Potockich. Na parterze znajduje się również bar-recepcja oraz wyjścia na wewnętrzny, południowo-zachodni taras z widokiem na zieleń parkową.

W południowym skrzydle pałacu znajduje się apartament składający się z dwóch sypialni, salonu z kuchnią, łazienki oraz WC. Apartament ma pow. 100 m2 oraz dwa osobne wejścia od wewnątrz i z zewnątrz pałacu. Piętro pałacu to pokoje hotelowe 1,2 i 3 osobowe z łazienkami. Dwa skrajne pokoje mają tarasy z widokiem na park. Piwnice pałacu w  części południowej to pomieszczenia techniczne, gospodarcze oraz kuchnia. Pod salą balową znajduje się winiarnia z barem. Ozdobą winiarni jest  oryginalna podświetlona studnia. Pozostałe pomieszczenia piwnic będą przeznaczone w niedalekiej przyszłości pod SPA.

Restauracja

W pałacu znajdują się 4 sale restauracyjne – bankietowa, herbowa, oranżeria oraz sala śniadaniowa, a także okrągła sala balowa. Specjalnością tutejszej kuchni jest kaczka pieczona z jabłkiem i pomarańczą podawana z kluskami śląskimi i modrą kapustą.