
Luksus z historią w tle

Hotel Alter
20-112 Lublin
woj.: lubelskie
plAlter, czyli polski talerz grillowy Europejskiego Festiwalu Smaku w Restauracji EGO

W Restauracji EGO został zbudowany ogródek i grill, który serwować będzie przysmaki z grilla. Jest to element mający na celu bezpośrednią promocje wydarzeń, które odbędą się podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.
Restauracja EGO będzie brała czynny udział w rozpoczynającym się 3. września Europejskim Festiwalu Smaku. W programie przewiduje się umieszczenie zewnętrznego grilla, który będzie obsługiwany przez światowej sławy kucharzy. Z tego tez powodu już od lipca w ogródku przy Restauracji EGO stanie grill, a kucharze prosto z niego serwować będą w każdy weekend od godziny 17 specjalne wariacje na różne tematy. plAlter, tak nazwano talerz grillowy, zawierać będzie letnie grillowane warzywa, dwa rodzaje sosów i głównego bohatera mięso lub rybę.
- Spodziewamy się, że zapach i potrawy przyciągną w każdy weekend zwolenników letnich smaków. Są to co tygodniowe próby generalne przed Europejskim Festiwalem Smaku – mówi Adam Piechaczek szef kuchni Restauracji EGO. Cena plAltera to 16 zł w przypadku mięsa i 32 zł w przypadku ryby. Dodatkowo w promocyjnej cenie serwowane będzie letnie piwo za 5 zł.
Warsztat grillowy Restauracji EGO otwiera się w każdy piątek, sobotę o godzinie 17:00, a w niedzielę już od 13.
Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Po raz pierwszy w historii Festiwalu wystąpi trzech światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra z Włoch, Boris Marcell z Kolumbii oraz Përparim Babalija z Kosowa.
Serdecznie zapraszamy!