III Zjazd Heritage Hotels Poland
W dniach 20-22 marca 2016 w Hotelu BRISTOL Art & Medical SPA w Busku Zdroju odbył się III Zjazd Fundacji Hoteli Historycznych połączony z Walnym Zgromadzeniem Fundacji. Wzorem poprzednich Zjazdów składał się dwóch niezależnych programów. Pierwszy przeznaczony był dla Fundatorów. Program drugiego przygotowany został w formie szkolenia dla pracowników gastronomii a jego punktem kulminacyjnym był I Konkurs kulinarny Heritage Hotels Poland.
W trakcie Zjazdu przyjęto bilans i sprawozdanie Zarządu z działań Fundacji za rok 2015, a grono członków Fundacji powiększyło się o kolejny obiekt historyczny – Pałac Mierzęcin. Przedyskutowane zostały również plany marketingowe na rok 2016, podjęto decyzje dotyczące najbliższych aktywności Fundacji oraz harmonogram spotkań merytorycznych i szkoleniowych.
III Zajazd zdominowany została przez tematy związane z gastronomią i sztuką kulinarną. W części przeznaczonej dla Pracowników hoteli historycznych zorganizowano warsztaty dla kelnerów prowadzone przez ekspertów z Krakowskiej Szkoły Gastronomicznej. Punktem kulminacyjnym Zjazdu był natomiast I Konkurs kulinarny Heritage Hotels, w którym swój kunszt zaprezentowali Szefowie Kuchni obiektów historycznych. Konkurs składał się z dwóch części:
- „Polskie Tapas” - konkursu zakąsek do polskich wódek, w której szefowie kuchni przygotowywali po jednej zakąsce do 4 rodzajów wódek: wódkę białą superior, wódkę z beczki, wódkę pieprzową, wódkę z czarnego bzu,
- „Polska rybami stoi” – konkursu dań z ryb słodkowodnych w 3 kategoriach (przystawka zimna, przystawka ciepła i danie główne) w którym szefowie kuchni mieli za zadanie przygotować 1 konkursowe danie główne i jedną przystawkę: do wyboru zimną lub ciepłą.
W obu konkursach szefowie mogli używać wyłącznie surowców naturalnie występujących w Polsce, najlepiej w swoim regionie. Więcej o konkursie oraz jego wyniku znajda Państwo tutaj.
Na koniec, w ostatnim dniu Zjazdu odbyły się warsztaty fotograficzne z profesjonalnym fotografem Danielem Rębiszem, poświęcone artystycznemu prezentowaniu jedzenia. Podczas całego Konkursu Kulinarnego wykonywał on profesjonalne zdjęcia dań podczas gdy pozostali uczestnicy warsztatów (Szefowie Kuchni, Fundatorzy, marketingowcy) mieli za zadanie wykonywać zdjęcia aparatami amatorskimi. W trakcie warsztatów wykonane zdjęcia zostały omówione, przedstawiono sugestie jak można je poprawić, jakie są mocne i słabe strony i jakie tricki zastosować aby podnieść ich atrakcyjność.