Festiwal Ryb Słodkowodnych w hotelach Heritage

...Polacy nie gęsi, swoją kuchnię mają... – parafrazując słynne zdanie swojego znamienitego przodka, o wyjątkowości polskiej tradycji kulinarnej przekonuje Mikołaj Rey i zaprasza na Festiwal Ryb Słodkowodnych organizowany w kwietniu w hotelach Heritage Hotels Poland. Weź udział w Festiwalu i dowiedz się dlaczego warto jeść ryby i dlaczego w Hotelach Historycznych smakują one niepowtarzalnie!

Ryby były od wieków polską specjalnością, z której słynęliśmy w Europie. Polska kuchnia jest przebogata w różnego rodzaju potrawy z ryb, a szczególnie ryb słodkowodnych. To ryby właśnie, wespół z różnorakim ptactwem i dziczyzną, odgrywały w niej pierwszorzędną rolę. Sprawiła to większa niż w zachodniej Europy liczba dni postnych, których przestrzegali nasi przodkowie. Dlatego ryba na stałe gościła na staropolskich stołach zastępując mięso w jadłospisie. A że ryby występowały na ziemiach polskich w wielkiej obfitości, nic więc dziwnego, że w ich przyrządzaniu osiągnęliśmy mistrzostwo, czyniąc dania z ryb jednym z filarów staropolskiej kultury stołu.

Dla współczesnych zaskakująca jest wielość gatunków ryb, które wtedy spożywano. Oprócz karpi na stoły trafiały niegdyś regularnie np. szczupaki (karpie uważano za ich substytut), sandacze, karasie, liny, sumy, węgorze, leszcze, płocie, okonie, kiełbie, ślizy, lipienie, łososie, sielawy czy jesiotry. Repertuar ryb słodkowodnych uzupełniały jeszcze bałtyckie flądry i dorsze oraz śledzie z Morza Północnego, które zasolone w beczkach, dostarczali do Gdańska udający się tam po zboże Holendrzy.

Aby przekonać się czym ryby uwodziły naszych, słynących z zamiłowania do dobrego jedzenia przodków, zapraszamy w kwietniu do Hoteli Heritage na Festiwal Ryb Słodkowodnych. Każdy z obiektów biorących udział w Festiwalu przygotował specjalna wkładkę do menu z potrawami z ryb, które mogą Państwo zamawiać odwiedzając hotel w trakcie trwania Festiwalu czyli przez cały miesiąc kwiecień. Każdy z obiektów zaprasza również na event związany z tematyką Festiwalu, w menu którego znajdą się potrawy z wkładki do menu. Poniżej znajdą Państwo obiekty biorące udział w Festiwalu Ryb Słodkowodnych wraz z przygotowanymi  przez nie menu oraz terminami eventów.

Sprawdź, którego menu chciałbyś posmakować i odwiedź wybrany hotel!
Serdecznie zapraszamy!

Hotel

Menu na Festiwal Ryb Słodkowodnych - kwiecień 2016

Event

Dwór Kombornia

woj. podkarpackie

  • Przystawka: Ryby marynowane w occie jabłkowym i przyprawach korzennych, kawior z wermutu -19  zł
  • Zupa: Zupa rybna z lina - 17 zł
  • Danie Główne: Sum z pęczakiem, tagiatellą warzywną i sosem veloute - 49 zł

Weekend z Rybami
22-24 kwietnia

 

Dwór Kaliszki

woj. warmińsko-mazurskie

  • Przystawka: Tatar z wędzonego pstrąga z siekanym ogórkiem i papryką w towarzystwie kaparów
  • Zupa: Zupa rybna z pomidorami, marynowanym imbirem i szczyptą szafranu
  • Danie główne: Mazurska ryba z patelni z salsą warzywną i czosnkiem podawana z dworskim chlebem

Wyjątkowa kolacja z Menu Degustacyjnym Szefa Kuchni
(5-7 dań)
16 kwietnia

więcej informacji

Dwór Prezydencki

woj. małopolskie

  • Przystawka: Galantyna z sandacza z oliwkami i galaretka z brusznicy
  • Zupa: Consomme rybne z klopsami z karpia w ajvarze
  • Danie główne: Amur w kruszonce z orzechów włoskich na pure z fasoli jaś i jabłkiem pieczonym
  • Deser: Pianka serowa z miodem i pomarańcza suszona
Kolacja Gildia Smaku
21 kwietnia

Dwór Sieraków

woj. małopolskie

Przystawka zimna:

  • Ceviche z pstrąga na moskolu z wódką superior 15 PLN
  • Karp po żydowsku z wódka pieprzową 15 PLN

Zupa: Zupa rybna z suszonymi pomidorami i palonym porem 23 PLN

Dania główne:

  • Jesiotr w sosie ze świeżego chrzanu z jarmużem i kopytkami 55 PLN
  • Sum na brukselce z kalafiorem i sosem z młodej pokrzywy z cytryną 45 PLN

Winna Sobota "Festiwal Ryb Słodkowodnych"
30 kwietnia

 

więcej informacji

Olandia

woj. wielkopolskie

Menu inspirowane dobrodziejstwem „Krainy 100 Jezior”.

Startery:

  • Tatar z sandacza - Sandacz z krainy 100 jezior, olej rzepakowy wielkopolski, świeże zioła z naszego ogrodu
  • Pierogi ze szczupakiem oraz szyjkami rakowymi z maślanym sosem oraz świeżymi ziołami

Zupa: Zupa rybna  „Ucha” z wędzonym pstrągiem

Danie główne: Miętus na purée z topinamburu z koprem włoskim oraz miodem lipowym , grillowana cytryna, czarnuszka, chipsy z pietruszki, botwina.

Menu obowiązuje od 11.04. 2016

 

Pałac Wiechlice

woj. lubuskie

  • Filet z sandacza  na palonym maśle z sorbetem tymiankowo - koperkowym  i młodym bobem 41,00
  • Lin pieczony w kiszonych liściach winogron na kaszy jaglanej aromatyzowanej truflą 36,00
 

Pałac Żaków

woj. mazowieckie

Rezerwacja:
tel.: 663 444 443
tel.: 25 74 05100
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • Przystawka: Złociste faworki z królewskiego karpia podane z chrupiącymi grzankami i sosem czosnkowo-koperkowym – 25 zł
  • Zupa: Zupa Rybna Ucha gotowana na wywarze z ryb słodkowodnych i świeżych warzyw – 15 zł
  • Danie Główne: Marynowany w koprze pstrąg zapieczony aromatycznymi truskawkami podany z opiekanymi ziemniakami i mixem świeżych sałat z wiosennym sosem vinegrette - 49 zł
  • Deser: Sałatka owocowa podana z nutą mięty – 15 zł

Menu obowiązuje w terminie 04-17.04.2016
Cena za całe menu – 99 zł/os

 

Zamek Lubliniec

woj. śląskie

  • Przystawka zimna: Tatar z marynowanego karasia z dodatkiem glonów i awokado – 25zł
  • Przystawka ciepła: Ravioli z wędzonym pstrągiem w sosie kaparowym – 29zł
  • Danie główne: Sandacz aromatyzowany imbirem i mięta podany na glazurowanych warzywach z puree z bobu – 45zł
  • Deser: Sorbet z ogórka, cytryny i mięty – 15zł
 

Partnerem Festiwalu jest