Festiwal Ryb Słodkowodnych w hotelach Heritage
...Polacy nie gęsi, swoją kuchnię mają... – parafrazując słynne zdanie swojego znamienitego przodka, o wyjątkowości polskiej tradycji kulinarnej przekonuje Mikołaj Rey i zaprasza na Festiwal Ryb Słodkowodnych organizowany w kwietniu w hotelach Heritage Hotels Poland. Weź udział w Festiwalu i dowiedz się dlaczego warto jeść ryby i dlaczego w Hotelach Historycznych smakują one niepowtarzalnie!
Ryby były od wieków polską specjalnością, z której słynęliśmy w Europie. Polska kuchnia jest przebogata w różnego rodzaju potrawy z ryb, a szczególnie ryb słodkowodnych. To ryby właśnie, wespół z różnorakim ptactwem i dziczyzną, odgrywały w niej pierwszorzędną rolę. Sprawiła to większa niż w zachodniej Europy liczba dni postnych, których przestrzegali nasi przodkowie. Dlatego ryba na stałe gościła na staropolskich stołach zastępując mięso w jadłospisie. A że ryby występowały na ziemiach polskich w wielkiej obfitości, nic więc dziwnego, że w ich przyrządzaniu osiągnęliśmy mistrzostwo, czyniąc dania z ryb jednym z filarów staropolskiej kultury stołu.
Dla współczesnych zaskakująca jest wielość gatunków ryb, które wtedy spożywano. Oprócz karpi na stoły trafiały niegdyś regularnie np. szczupaki (karpie uważano za ich substytut), sandacze, karasie, liny, sumy, węgorze, leszcze, płocie, okonie, kiełbie, ślizy, lipienie, łososie, sielawy czy jesiotry. Repertuar ryb słodkowodnych uzupełniały jeszcze bałtyckie flądry i dorsze oraz śledzie z Morza Północnego, które, zasolone w beczkach, dostarczali do Gdańska udający się tam po zboże Holendrzy.
Aby przekonać się czym ryby uwodziły naszych, słynących z zamiłowania do dobrego jedzenia przodków, zapraszamy w kwietniu do Hoteli Heritage na Festiwal Ryb Słodkowodnych. Każdy z obiektów biorących udział w Festiwalu przygotował specjalna wkładkę do menu z potrawami z ryb, które mogą Państwo zamawiać odwiedzając hotel w trakcie trwania Festiwalu czyli przez cały miesiąc kwiecień. Każdy z obiektów zaprasza również na event związany z tematyką Festiwalu, w menu którego znajdą się potrawy z wkładki do menu. Poniżej znajdą Państwo obiekty biorące udział w Festiwalu Ryb Słodkowodnych wraz z przygotowanymi przez nie menu oraz terminami eventów.
Sprawdź, którego menu chciałbyś posmakować i odwiedź wybrany hotel!
Serdecznie zapraszamy!
Hotel |
Menu na Festiwal Ryb Słodkowodnych - kwiecień 2016 |
Event |
Dwór Komborniawoj. podkarpackie |
|
Weekend z Rybami
|
Dwór Kaliszkiwoj. warmińsko-mazurskie |
|
Wyjątkowa kolacja z Menu Degustacyjnym Szefa Kuchni |
Dwór Prezydenckiwoj. małopolskie |
|
Kolacja Gildia Smaku 21 kwietnia |
Dwór Sierakówwoj. małopolskie |
Przystawka zimna:
Zupa: Zupa rybna z suszonymi pomidorami i palonym porem 23 PLN
|
Winna Sobota "Festiwal Ryb Słodkowodnych"
|
Olandiawoj. wielkopolskie |
Menu inspirowane dobrodziejstwem „Krainy 100 Jezior”. Startery:
Zupa: Zupa rybna „Ucha” z wędzonym pstrągiem Danie główne: Miętus na purée z topinamburu z koprem włoskim oraz miodem lipowym , grillowana cytryna, czarnuszka, chipsy z pietruszki, botwina. |
|
Pałac Wiechlice
woj. lubuskie |
|
|
Pałac Żakówwoj. mazowieckie Rezerwacja: |
Menu obowiązuje w terminie 04-17.04.2016 |
|
Zamek Lubliniecwoj. śląskie |
|
Partnerem Festiwalu jest