Festiwal Dziczyzny w hotelach Heritage

...Polacy nie gęsi, swoją kuchnię mają... – parafrazując słynne zadanie swojego znamienitego przodka, o wyjątkowości polskiej tradycji kulinarnej przekonuje Mikołaj Rey i zaprasza na Festiwal Dziczyzny organizowany w lutym w Hotelach Heritage Hotels Poland. Weź udział w Festiwalu i dowiedz się dlaczego warto jeść dziczyznę i dlaczego w Hotelach Historycznych smakuje ona niepowtarzalnie!

Niegdyś dziczyzna cieszyła się w polskiej kuchni wielkim powodzeniem. Szlachetny smak i niepowtarzalny aromat przygotowanych z niej potraw zachwycały najwybredniejsze podniebienia. Obecnie mięso sarny, dzika, bażanta czy zająca zbyt rzadko gości na polskich stołach. Mało kto wie też o jego właściwościach zdrowotnych. A naturalny tryb życia sprawia, że mięso zwierzyny łownej charakteryzuje się najwyższą jakością, jest chude, wolne od chemii i nie uczula.

Aby przekonać się czym dziczyzna uwodziła naszych słynących z zamiłowania do dobrego jedzenia przodków, zapraszamy w lutym do Hoteli Heritage na Festiwal Dziczyzny. Każdy z obiektów biorących udział w Festiwalu przygotował specjalna wkładkę do menu z potrawami z dziczyzny, które mogą Państwo zamawiać odwiedzając hotel w trakcie trwania Festiwalu, czyli przez cały miesiąc luty. Każdy z obiektów zaprasza również na event związany z tematyką Festiwalu, w menu którego znajdą się potrawy z wkładki do menu. Poniżej znajdą Państwo obiekty biorące udział w Festiwalu Dziczyzny wraz z przygotowanymi przez nie menu oraz terminami eventów.

Sprawdź, którego menu chciałbyś posmakować i odwiedź wybrany hotel!
Serdecznie zapraszamy!

Kolacja Galowa Festiwalu Dziczyzny
19.02.2016, godz.19:00poprzedzona koncertem gitary klasycznej Adriana Furmankiewiczawięcej informacji

Hotel

Menu na Festiwal Dziczyzny - luty 2016

Event

Dwór Chotynia

woj. mazowieckie

Rezerwacja:
tel: 603 32 00 00 
tel: [025] 684 83 33
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • Przystawka: Carpaccio z młodej sarny  garnirowane płatkami parmezanu, kaparami i wyborną oliwą truflową;
  • Zupa: Zupa borowikowa - Aromatyczna borowikowa w śmietanie duszona z łazankami domowej roboty podana
  • Danie główne: Comber z jelenia wg Stanisława Graybnera herbu Lis -  Comber z jelenia marynowany w czerwonym winie z jałowcem podany w towarzystwie ziemniaków  w mundurkach i mieszanką sałat z dworskich ogrodów
  • Deser: Sorbet cytrynowy z nutą sosu z leśnej żurawiny
  • Napoje: woda, aromatyczne espresso, wybór Herbat

Menu w cenie 140 zł/os

Kolacja Galowa 
13-14.02.2016

Dwór Kombornia

woj. podkarpackie

  • Przekąska zimna: cienko krojona pieczeń z sarny
    podana z gruszką i śliwką marynowanych w zalewie octowej
  • Przekąska ciepła: przepiórka faszerowana wątróbką
    z dzikiej kaczki podana z sosem miodowo pieprzowym
  • Zupa: kwaśna polewka z kawałkami dziczyzny
  • Danie Główne: Pierś bażanta z plastrem boczku podana
    z pierożkami z nadzieniem z tartych ziemniaków i sosem z czerwonego wina i ziół

więcej informacji...

Weekend z Dziczyzną i Winem
26-28 luty 2016

 

więcej informacji

Dwór Prezydencki

woj. małopolskie

  • Przystawka: Comber sarny, brukiew, czarna porzeczka, por
  • Zupa: Pręga jelenia, seler, śliwowica
  • Danie główne: Schab z dzika, topinambur, sosna, burak
  • Deser: tarta pomarańczowa, orzech włoski, karmel
Kolacja Galowa
18.02.2016

Dwór Sieraków

woj. małopolskie

  • Łopatka z dzika duszona w śliwowicy z białą kaszą gryczaną  i dynią
  • Zając w śmietanie z knedlikiem  i burakami pieczonymi z rozmarynem
  • Bażant na sosie z rieslingu i szarej renety, z porowymi kopytkami i jarmużem
  • Bigos myśliwski

Kolacja Galowa Festiwalu Dziczyzny
19.02.2016, godz.19:00

poprzedzona koncertem gitary klasycznej Adriana Furmankiewicza

więcej informacji

Hotel Gródek

woj. małopolskie

  • Bulion z bażanta z kluseczkami z czarnuszką
  • Pierożki z mięsem z jelenia w aromacie rozmarynu z grillowaną cukinią i miodowym sosem
  • Staropolski bigos długo warzony z mięsem z dzika i jelenia z wędzoną śliwką
 

Hotel Kościuszko

woj. małopolskie

  • Pasztet z dziczyzny (jeleń i dzik)
  • Rosół z bażanta
  • Zrazy z dzika z boczkiem
 

Olandia

woj. wielkopolskie

  • Smaki Olandii: Pasztet z dzika
    Polecane wino: Arabelle Shiraz, czerwone, wytrawne, RPA.
  • Starter: Pierogi z dziką kaczką, masło palone, świeże zioła
    Polecane wino: Arabelle Pinotage, czerwone, wytrawne, RPA
  • Zupa: Bulion z bażanta, warzywne tagliataelle, półgęsek  w dymie olchowym,
  • Danie główne: Policzki z dzika marynowane w pędach sosny, kurki, topinambur, chipsy z pasternaka, świeże zioła
    Polecane wino: Chateau Taussin Marssot, czerwone, wytrawne, Francji

Menu obowiązuje od 7.02-6.03. 2016
więcej Informacji...

Bal Charytatywny wraz z Inauguracją Festiwalu Dziczyzn
6.02.2016, godz. 18.00
Menu Inauguracji:

  • Tatar z Jelenia, jajko przepiórcze, rydze beskidzkie, olej lniany, czarnuszka
  • Pasztet z dzika, owoce leśne, gruszka w syropie, świeże zioła
  • Policzki z dzika marynowane w pędach sosny, kurki, topinambur, chipsy z pasternaka, świeże zioła

Pałac Mierzęcin

woj. lubuskie

  • Przystawka: Tatar z jelenia, kiszone warzywa, chrupiące pieczywo, borowik marynowany (39.-)
  • Zupa: Zupa gulaszowa z dziczyzny (19.-)
  • Danie Główne: dzik, kasza jaglana, burak, dynia, jarmuż, sos, owoce leśne (39.-)
  • Deser: Kula czekoladowa, sorbet owocowy, sos waniliowy, jeżyna (24.-)
Weekend z dziczyzną i winem
z Winnicy Pałac Mierzęcin
6-7.02.2016 

Pałac Wiechlice

woj. lubuskie

  • Pierogi z jeleniem i smardzami w śmietanie  (33.-)
  • gulasz z dziczyzny na kaszotto warzywnym  (41.-)
  • udziec z jelenia z gorczycą i imbirem, serwowany z puree z ziemniaków i zielonego groszku (72.-)

                          Menu obowiązuje od 26.02-28.02. 2016r.

Festiwal Dziczyzny
26-28 luty 2016

więcej informacji

Pałac Żaków

woj. mazowieckie

Rezerwacja:
tel.: 663 444 443
tel.: 25 74 05100
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
  • Przystawka:Carpaccio z młodego jelenia z marynowanym boczniakiem, serem Bursztyn, skropione wyborną oliwą truflową
  • Zupa: Aromatyczna zupa borowikowa podana z łazankami
  • Danie Główne: Marynowany w winie Merlot i warzywach julienne udziec z sarny w sosie jałowcowym z pieczonym ziemniakiem i duszonymi warzywami
  • Deser: Bezowa fantazja podana z gałką lodów waniliowych na gorącej leśnej żurawinie

Menu w cenie 120 zł/os

 Kolacja Galowa 
13.02.2016

Villa Elise

woj. dolnośląskie

  • Przystawka: Carpaccio z jelenia z selerem naciowym, kozią chałwą i olejem rzepakowym
  • Zupa: Zupa gulaszowa z dzika z ziołowymi kluseczkami
  • Danie główne: Comber z sarny, pierożki z grochem i orzechami,duszona cykoria, purre z topinambura

Festiwal Dziczyzny w Villi Elise trwa od 15.02.-29.02.2016

 

Zamek Lubliniec

woj. śląskie

  • Przystawka zimna: Mus z zająca na tartej kalarepie z majonezem aloesowym i pyłem z batata (19.-)
  • Przystawka gorąca: Chrupiące pierożki szpinakowe z kaczą piersią  sous-vide o aromacie jaśminu i sosny z dodatkiem piany wiśniowej (25,-)
  • Sałatka: Sałatka z białej rzodkwi, pomarańczy,  jajka przepiórczego w popiele z duszoną piersią bażanta aromatyzowaną owocem kawowca oraz dresingiem z palonej trawy (35.-)
  • Danie główne: Pieczeń ze schabu z dzika w sosie chrzanowym podana z ziemniakami gotowanymi w mleku i burakami zasmażanymi z bekonem (65.-)
 Specjalne menu degustacyjne z dziczyzny i degustacją wina do dziczyzny
6-7.02.2016

Partnerem Festiwalu jest