Podróż winnym szlakiem - fotorelacja

Chociaż Polska w pierwszej chwili wcale nie kojarzy się z winami, to jednak mamy się czym pochwalić. Do dziś winna tradycja jest kontynuowana w wielu staropolskich pałacach, zamkach i dworach, a na bazie tego trunku powstaje mnóstwo całkiem współczesnych atrakcji. W dniach 12-15 września 2016r. zabytkowe obiekty, należące do programu Heritage Hotels Poland – Dwór Chotynia w Sobolewie, Hotel Alter w Lublinie, Dwór Kombornia w Komborni oraz Hotel Polski w Krakowie – odkryły przed odwiedzającymi swoje winiarskie tajemnice.

 

Wino w tradycyjnej postaci
Magię wina można poznać przede wszystkim przez degustację. Wiedza na jej temat jest złożona i wymaga dużej wrażliwości zmysłów. Tym bardziej cenne jest bogate doświadczenie sommelierów, którzy zgłębili jej tajniki. Wizyta w zabytkowych obiektach była doskonałą okazją do zapoznania się ze sztuką sommelierską i skosztowania najlepszych trunków. Win z różnych szczepów, o bogatym aromacie, a także idealnie dobranych do nich dań, takich jak pasztet z dziczyzny z konfiturą cebulową, czy makaron z polskimi ślimakami, można było spróbować w starej lubelskiej kamienicy, należącej do Hotelu Alter. Budynek obejmuje dwudzielną kamienicę z XVI wieku, z głębokim przednim traktem, którą około 1830 roku przekształcono i połączono z sąsiednią nową kamienicą dwutraktową. Dziś na starym mieście w Lublinie nie słychać już dawnego gwaru rozmów przekupek i turkotu wozów po kocich łbach. Mimo tego w murach dawnej kamienicy mieszczańskiej nadal mieszka duch historii i unosi się aromat wina. Równie imponującymi zbiorami szczycił się Kraków, a w nim Hotel Polski położony w samym sercu miasta. Obiekt, znajdujący się w obrębie murów obronnych, to kamienica wpisana do rejestru zabytków. Wszyscy odwiedzający obiekt prócz odnalezienia śladów dawnych wieków m.in. zabytkowych XVI wiecznych belek, fresków i terakot mogli podziwiać okazałe zbiory win z różnych zakątków świata w hotelowym sklepie z winami oraz skosztować rozmaitych szczepów.

Hotel Alter

Hotel Polski

 

Winne pamiątki
Wieloma pamiątkami szlachetnych trunków może pochwalić się niewątpliwie Dwór Chotynia. Obiekt, którego historia sięga 1508 roku, dzisiaj jest hotelem posiadającym własne Muzeum Wina i hotelową piwniczkę. Jarosław Cybulski – koneser i kolekcjoner win w ciągu 20 lat zgromadził ponad tysiąc starych korkociągów oraz kilkadziesiąt eksponatów związanych z winiarstwem, m.in. korkownice, prasy, koszyczki na wino, karafki, testery sommelierskie do wina, stare butelki i etykiety.

Przedmioty sprowadzone z różnych krajów winiarskich i zgromadzone podczas licznych podróży hotelowi goście mogli oglądać w Muzeum Wina w Dworze Chotynia w Sobolewie. 12 września dziennikarze uczestniczyli również w warsztatach winiarskich połączonych z degustacją wina.

Dwór Chotynia


Coś dla duszy i dla ciała
Owoce winorośli wyśmienicie sprawdzają się także w SPA. – Relaksujący i odprężający masaż winny jest wykonywany na bazie oleju z pestek winogron, z wysoką zawartością witaminy E i lecytyny. Przeciwutleniacze zawarte w oleju chronią lipidy naskórka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina E opóźnia procesy starzenia, pozytywnie, wpływając na funkcje ochronne skóry – mówi kierowniczka SPA & Wellness Dworu Kombornia. Oprócz masaży na hotelowych gości czekały także degustacje w Salonie Win Karpackich w zabytkowych piwnicach zespołu dworskiego. Niegdyś, leżące przy trakcie węgierskim, piwnice dworskie w Komborni pełne były nie tylko węgierskiego wina. Historyczne przekazy świadczą o zaangażowaniu dawnych właścicieli Komborni w budowę samego traktu, dzięki któremu wina od południowych sąsiadów trafiały na stoły polskich królów i szlachty. Aby wino mogło być zaprezentowane w Salonie Win Karpackich, musi pochodzić z regionów położonych na obszarze Karpat. Dzięki temu odwiedzający Salon goście mogli odbyć etnologiczną podroż, degustując charakterystyczne dla danego regionu wina, w tym także polskie wina z Podkarpacia.

Dwór Kombornia

 Autorką zdjęć jest Pani Weronika Jarząbek.